Freelance SEO consultant

Freelance SEO consultant - advies om bovenaan in Google te verschijnen

U heeft een website maar verschijnt niet bovenaan op de eerste pagina van de zoekmachines zoals Google? De kans is groot dat u zo heel wat klanten misloopt en uiteindelijk ook geld. Een beter zichtbaarheid in de zoekmachines voor de juiste zoekwoorden zal een impact hebben op uw website bezoeken, wat kan leiden tot meer merkbekendheid en meer omzet en winst.

Indien u niet zelf de tijd noch de technische kennis heeft om uw zichtbaarheid in zoekmachines te verbeteren, dan is het inhuren van een SEO consultant of een online specialist met SEO-kennis een logische keuze. Wij vertellen u graag hoe u een (freelance) SEO consultant kunt herkennen. Dus hier alvast 10 vragen die u zeker moet stellen aan de expert in zoekmachine optimalisatie:

10 vragen die zeker moet stellen aan een (freelance) SEO consultant

 1. Kan u als (freelance) SEO consultant referenties voorleggen?

  Een freelance SEO consultant of SEO adviesbureau moet zeker en vast een lijst moeten kunnen voorleggen met huidige en voormalige klanten. Deze referenties geven u de kans om in te schatten of u te maken heeft met een echte SEO expert. Een echte SEO consultant of expert kan zeker enkele cijfers voorleggen die de impact van zijn SEO advies aantonen. Een stijging van de bezoeken, extra conversies of een stijging in posities zijn slechts enkele voorbeelden.

 2. Op welke manier zal u mijn posities in de zoekmachines verbeteren?

  Een freelance SEO consultant of bureau die u niet kan vertellen hoe hij uw zichtbaarheid zal verbeteren laat u beter links liggen. Een SEO strategie of plan is essentieel om tot een resultaat te komen. Een goede SEO freelancer gaat niet enkel uw website verbeteren (technische problemen oplossen, content herschrijven, toevoegen interne links, extra content) maar buiten uw websites optimalisaties uitvoeren zoals links verzamelen op social media, blogs en andere externe websites.

 3. Hoe blijft u op de hoogte van de laatste SEO technieken ?

  In vergelijking met andere beroepen is er geen officiële vakorganisatie of opleidingscentrum waar men op de hoogte wordt gehouden van de laatste nieuwe SEO ontwikkelingen. Aangezien er zo’n 200 SEO factoren zijn en Google ook zo’n 500 tot 600 aanpassingen doet aan zijn algoritme is het toch aan te raden om op de hoogte te blijven van deze aanpassingen.
  Een echte SEO consultant zal daarom de volgende kanalen gebruiken om up-to-date te blijven over alle wijzigingen binnen SEO:

  • Gespecialiseerde blogs lezen zoals moz.com, searchengineland.com, yoast.com, distilled.com
  • Social Media gebruiken om de SEO guru’s te volgen zoals Rand Fishkin (CEO of Moz en gerespecteerde SEO expert), MAtt Cutts (hoofd van het web-spam team bij Google) , Danny Sullivan (blogger op SearchEngineLand), Neil Patel (oprichter van Crazy egg, hello bar en kissmetrics – seo tools)
  • Gaat naar internationale beurzen – een SEO consultant moet toch minimaal één keer per jaar een online marketing of andere beurs buiten België bezoeken.
  • Gaat zelf testen bij klanten of eigen websites – een echte SEO consultant blijft men en wordt men door de handen uit de mouwen te steken, dus continu zelf testen blijft noodzakelijk.
 4. Kan u mij verzekeren dat dankzij uw SEO consultancy, mijn website op nummer 1 staat?

  Indien de freelance consultant JA antwoord, draai u meteen om en begin dan snel te lopen ! Iemand die beweert u voor een bepaald zoekwoord op nummer 1 te krijgen is het zelfs niet waardig om zich de naam van een SEO expert toe te eigenen.
  Hoe zeker men ook kan zijn van zijn eigen expertise het is onrealistisch om te beweren dat men dit volledig in de hand heeft. Het is trouwens ook fout om te gaan focussen op een nummer 1 positie voor één zoekwoord. Vergelijk het met het wedden op paarden, indien u op meer paarden wed is de kans op winst veel groter !

 5. Heeft u ervaring met het verbeteren van de lokale zichtbaarheid ?

  Indien uw bedrijf eerder op zoek is naar lokale klanten dan heeft u nood aan een SEO consultant die kaas heeft gegeten van lokale SEO technieken.

  Indien uw website geoptimaliseerd is met lokale SEO dan verschijnt u voor zoekwoordcombinaties met een stad aan het einde. Het verschijnen voor ellerlei lokale zoekopdrachten vereist een andere kennis dan de gewone SEO technieken.

 6. Welke aanpassingen gaat u doen aan de website als SEO consultant ?

  Een freelance SEO consultant die beweert dat hij zonder enige aanpassing aan de site resultaten kan boeken is onbestaand. Een goede SEO specialist kan vooraf al goed inschatten welke aanpassingen er nodig zijn. Bijvoorbeeld hij zal de bestaande teksten SEO vriendelijk maken en bijkomende artikels plaatsen met extra interne links, of de navigatie moet aangepast worden. Een echte online expert zal ook bekijken hoe het aantal conversies of contact aanvragen kan gemeten worden.
  Een echte SEO consultant moet ook durven zeggen dat investeren in de huidige site totaal geen zin heeft. Vergelijk het met een scheve toren van Pisa waar je een extra toren wilt op bouwen. Soms is het gewoon beter om te kiezen voor goede funderingen voordat er ook maar iets wordt bijgebouwd.

 7. Hoe meet u het succes van uw SEO campagnes?

  Een SEO consultant zal op verschillende manieren het resultaat van de SEO inspanningen meten. De meest voor de hand liggende meting is de stijging van het aantal bezoeken via de zoekmachines. Elke SEO specialist zal daarom een Google Analytics instellen  die de bezoeken bijhoudt.
  Daarnaast zijn er ook nog minder voor de hand liggende meetinstrumenten zoals het monitoren van uw zoekwoordposities, het bekijken van het aantal geïndexeerde pagina’s, aantal impressies of kliks in de Google tools zoals de Google Search Console.

 8. Hoe en wanneer zullen we communiceren

  Een SEO consultant kan op verschillende manieren met zijn klanten communiceren over het SEO project: via de telefoon, skype, e-mail of vergaderingen. Cruciaal is dat u regelmatig, minimaal één keer per maand een status ontvangt van wat er de vorige maand is gebeurd eventueel aangevuld met een SEO rapport.

 9. Wat met uw tarieven en betalingstermijnen

  Een goede SEO consultant kan een schatting maken van welk budget er nodig is om tot een bevredigend resultaat te komen. Niet alle freelance consultants of SEO bedrijven hanteren dezelfde transparantie wat betreft prijzen en tarieven. Vraag zeker een gedetailleerd overzicht van de gepresteerde uren, en wat indien er minder uren nodig waren dan oorspronkelijk voorzien? Geen enkel persoon of bedrijf mag misbruik maken van het feit dat u niet kunt inschatten hoeveel tijd er nodig is om een bepaalde taak uit te voeren.

 10. Wat als ik niet meer met uw wil samenwerken ?

  Probeer er eerst en vooral voor te zorgen dat u niet aan een contract vasthangt. Een goede SEO consultancy heeft voldoende werk en zal daarom nooit met contracten werken. Tenzij er natuurlijk van zijn kant ook investeringen zijn, dan is een bepaalde opzegtermijn natuurlijk te verklaren. Ook bij grotere bedrijven is het normaal dat u een contract zal hebben in tegenstelling tot freelancers waar u zo in en uit een SEO traject kunt stappen.

Klaar voor een Freelance SEO Consultant?

Bent u op zoek naar een freelance SEO consultant? Onze online specialisten helpen u met de SEO optimalisatie van uw site.
Aarzel niet om ons te contacteren een meer info te ontvangen over onze SEO freelance consultancy diensten!