Hoe zorg je voor veiligheid binnen je eigen IT-bedrijf?

De wereld van de technologie blijft groeien. Nieuwe ontwikkelingen schieten als paddenstoelen uit de grond en als ondernemer in de ICT is het van belang om de nieuwe ontwikkelingen goed in de gaten te blijven houden. Helaas worden cybercriminelen ook steeds slimmer en innovatiever met het ontfutselen van jouw gegevens. Heb jij een onderneming in de ICT? Zou zorg voor veiligheid binnen je bedrijf.

Wees voorbereid op het ergste

Met goede beveiliging is de kans dat het binnen jouw bedrijf misgaat misschien niet heel groot, maar de kans is er zeker wel. Wees daarom voorbereid op het ergste. Zorg  dat je een goede rechtsbijstandverzekering hebt en het kan ook geen gek idee zijn om alvast een advocaat op het oog te hebben, bijvoorbeeld bij een advocatenbureau in Gent.

Wees streng op wachtwoordbeleid

Wees streng op het wachtwoordbeleid bij jou op de zaak. Laat jouw werknemers steeds een ander sterk wachtwoord gebruiken en zorg dat de wachtwoorden regelmatig veranderd worden. Sleutelhangers voor wachtwoorden, zoals je op veel apparaten tegenwoordig hebt, zijn op zich redelijk betrouwbaar, maar het is het aller veiligst om jouw wachtwoorden geschreven met de hand in een opschrijfboekje te laten bewaren. Dan kan er echt niks mis gaan.

Wees streng op externe apparaten

We gaan steeds meer hybride werken en de kans is groot dat een groot deel van je werknemers niet elke dag op de zaak aanwezig is, maar ook een groot deel thuis is. Dat is helemaal prima natuurlijk, maar zorg dat werk en privé niet te veel gescheiden worden. Zorg ten eerste voor een goede laptop van de zaak. Willen jouw werknemers bepaalde apps op hun telefoon om toegang te krijgen tot gegevens? In veel gevallen is een tablet en telefoon van de zaak in het kader van hybride werken een heel slim idee.

Doe regelmatig trainingen

Er worden regelmatig toffe trainingen gegeven over cybersecurity voor IT’ers. Je leert hier bijvoorbeeld met handige programma’s werken en krijgt tips waardoor hackers nul kansen hebben om bij jullie gegevens te komen. Een goed idee om dit soort dingen regelmatig bij te wonen met je werknemers. Als je daarna met z’n allen gezellig ergens een hapje gaat eten, kun je er meteen een leuk bedrijfsuitje van maken.

Kortom: cybercriminelen zijn misschien heel slim, maar als jij alles zorgvuldig aanpakt binnen jouw bedrijf, ben jij ze sowieso te slim af!